Apakah kebaikan mengambil insurans Takaful Prudential BSN?

Tuesday, September 14, 2010.
Semua orang masih tak berapa nak pasti apakah kebaikan mengambil insurans ni. Aku pun dulu-dulu macam tu la gak tapi bila dah start jadi agen and dengar + dapat training dari leader aku baru aku tahu betapa pentingnya mengambil insurans di waktu muda.

Sebenarnya banyak kebaikan yang boleh kita dapat dengan mengambil personal insurans ni. Takaful Prudential BSN bukan setakat cover medical sahaja malah mengajar kita macammana nak menguruskan kewangan sendiri. Selain itu, kita boleh buat donation sekali sebab takaful prudential BSN ni berlandaskan syariah dan tabaru'. Disamping kita buat insurans, kita boleh melabur, buat saving secara tak langsung kita boleh menderma... Tak ke itu satu pendekatan yang bagus? 


Kenapa perlu amik Takaful Prudential BSN?
1) Takaful tidak mempunyai riba dan medical benefit dia memang banyak. 
Lagi banyak jumlah plan yang kita amik, lagi banyak benefit yang kita boleh dapat. Prudential Takaful membantu kawan-kawan yang mengalami kesusahan untuk mendapat benefit itu. 
2) Client boleh mendapat bonus sekiranya tidak claim apa-apa selama setahun.
Sekiranya kawan-kawan tidak claim apa-apa dalam masa setahun, kebaikan yang boleh kawan2 terima adalah menerima bonus dari prudential sendiri sebanyak mana jumlah yang telah anda invest selama sebulan. Buat masa ini belum ada lagi insurans yang sanggup memberi bonus kepada pelanggannya sendiri. Sebab itu dikatakan prudential takaful BSN ni mempunyai keunikan dan keistimewaannya tersendiri.
3) Membantu kepada pasangan yang sudah berkahwin untuk mendapatkan plan pendidikan anak-anak mereka.
Kepada pasangan yang mempunyai anak, adalah lebih baik mengambil plan takaful yang cover medical + pendidikan anak-anak. Kenapa? Kerana kita tidak tahu apa akan jadi pada masa hadapan. Zaman sekarang ni begitu banyak peluang belajar yang telah dilaksanakan oleh kerajaan untuk melahirkan generasi yang berintelek dan berpengetahuan di dalam pelbagai bidang. Namun salah satu sebab kenapa ramai kanak-kanak atau remaja yang tidak mampu untuk menyambung pelajaran adalah disebabkan kerana kos pembelajaran yang semakin meningkat. Walaupun mempunyai banyak agensi-agensi yang boleh memberikan loan kepada pelajar tetapi interest yang tinggi boleh menyusahkan para pelajar yang baru grad untuk melangsaikan hutang mereka. Jadi, dari sekarang la kita perlu menyimpan untuk masa depan anak-anak kita. Nanti bila dah sampai jangka masa umur, duit simpanan pendidikan itu boleh digunakan untuk keperluan mereka. Tak perlu membuat pinjaman yang kemungkinan besar sukar untuk melunaskannya.
4) Melunaskan hutang-hutang sekiranya kita meninggal dunia
Dalam Islam, konsep hutang adalah penting. Kenapa? Yelah, sekiranya kalau ajal telah sampai dan terlampau banyak hutang-hutang yang belum dapat kita langsaikan, takaful sedia membantu untuk menjelaskan hutang2 yang sedia ada mengikut kepada berapa jumlah yang ada dengan memberikannya kepada pewaris anda. Adakah itu lebih baik? Kalau kita simpan duit di bank, andaikata kita meninggal dunia dan pihak bank mendapat tahu mengenai kematian kita, secara automatik duit di dalam bank tersebut akan dibekukan.. last-last duit simpanan itu di donatekan kepada orang lain tanpa waris kita tidak mendapat sedikit benefit sekalipun. Tak ke haru? Sekiranya kita menyimpan di dalam takaful, at least ada orang yang boleh membantu untuk menguruskan semuanya. 
5) Membantu orang kehilangan upaya kekal yang disebabkan kemalangan untuk meneruskan kehidupan
Kalau sekarang, kita banyak mendapat medical benefit dari kompeni kita sendiri. Itupun sebab kita masih bekerja di bawah kompeni tersebut. Tapi tidakkah kita terfikir sekiranya kita sakit atau lumpuh disebabkan kemalangan, dalam masa yang sama khidmat kita ditamatkan.. macam mana kita nak meneruskan hidup? Mungkin ada duit hasil dari khidmat sebelum ini tapi mampukah kita bertahan? Sebab itu kena ada insurans kita sendiri. Kenapa kena ambil Insurans Takaful Prudential BSN? Sebab kalau nak dicomparekan dengan insurans yang lain, sekiranya mengalami apa-apa pada kita (lumpuh kekal / lumpuh separa kekal).. dan kita tak mampu untuk membayar insurans bulanan, takaful BSN prihatin untuk membantu membayar insurans bulanan sehingga umur client tersebut 80 tahun (kira FREE la). Tidak ada lagi insurans diluar sana yang sanggup membayarkan insurans clientnya sekiranya terjadi perkara sedemikian. Kalau berlaku sebegini, mereka hanya akan bayar lumpsum jumlah yang terkumpul dan menamatkan perkhidmatan kepada client tersebut tapi tidak pada Takaful Prudential BSN.

Sebenarnya banyak lagi benefit yang boleh aku utarakan dekat sini tapi mungkin cukup untuk memberi pengetahuan kepada kawan-kawan betapa pentingnya mengambil insurans kita. Memang duit tidak mencukupi untuk melabur tapi sekiranya kita pandai menguruskan kewangan kita insya'allah boleh. 

CALL @ SMS @ WHATSAPP 
waniey 0193608439 
EMAIL- ashwani84@gmail.com

Bukan niat untuk memaksa, tapi niat untuk membantu kawan-kawan. Hargailah diri kita, sayangilah family kita. Kalau kita sakit ataupun meninggal dunia sekurang-kurangnya kita dapat mengurangkan beban family kita untuk menguruskan diri kita selepas ini.. itu yang paling penting.

Sekian.... =)


31 Comentários:

mdnor said...

yang ni pon menarik..
nak minta kbenaran share post boleh? nak jadikan testimoni kat sini http://mytakafulbsn.blogspot.com

:)

Anonymous said...

sori...dh 2 tahun masuk xdpt pape bonus pn....br ni tahun claimn insurans coz excident...

Cik Waniey said...

bonus bkn diberi secara cash syg oii... tp dia terus masuk dlm tabung simpanan awak.kena clear betul2....

Anonymous said...

sy berminat dgn pruBSN takaful untuk keluarga sy. boleh tolg cadangkan ape jenis insuran yg sy boleh ambil untuk perlindungan saya, suami & bby sy berumur 10 buln lebih. untuk pengetahuan cik, suami saya bekerja sebagai pemandu lori. boleh cadangkan insurans ape yg baik utk suami sy ?

Yg Berminat,
Kluang, Johor

Cik Waniey said...

PM saya, k! =)

Ariffin Abdul Ghafar said...

kalau pelajar ipt nk mohon mcm mana plak??

Cik Waniey said...

pelajar IPT leh je apply.. tade masalah pon.. byrn boleh dibuat samada tolak akaun sendiri atau ibu bapa..

Anonymous said...

kalo kita amek insurans tapi xpenah claim,duit yg kita bayar bulan2 tu bole dpt balik??mohon oencerahan

Mede Mamat said...

takaful prubsn ni bagus produk dia. yang menjadi masalah tu bila agent tu yang tak ikhlas. entah2 agent tu yang bawak lari duit,cuba tya dengan agent tu,setakat ni, agent saya terbaik,baru ni kawan serumah saya accident,smggu settle,duit sume dapat.alhamdulillah.
hujung tahun 2012 juga,ada client meninggal sebab jatuh dalam tandas,claim sume dh dapat,rm50k, tiada masalah.

Anonymous said...

Agen saya terbaik... x sampai 2 mggu dah dpt cek... - Radhiah

Azmi said...

Assalamu'alaikum Wrmbth. TOlong send brochur atau apa2 info tentang medical card takaful dan tkaful hayat pru BSN. Saya sedang survey. Tq

Adli Ariff said...

cik waniey...email sy ap plan yg ada...paladins_1004@yahoo.com

Adli Ariff said...

cik waniey...email sy ap plan yg ada...paladins_1004@yahoo.com

Mohd Azli said...

Salam .sy azlie.nk share post boleh.menarik.tujuan nk bantu masyarakat utk mengadakan plan kewangan secara islam.

Khaidir Zakaria said...

Alhamdulillah, moga lebih ramai rakan2 kita maju jaya dan punya kesedaran tentang pentingnya perlindungan Takaful.

Adik Waniey, teruskan usaha baik anda. :-) Keep in touch! & Wish you all the best!

KZ

Cik Waniey said...

mohd azli: sila2.. dialu2kan share =)
khaidir zakaria: hehe alhamdulillah.kalau niat kita ikhlas dan ingin membantu, Allah kasik jalan dan rezeki.semoga kita akan terus berjaya dalam bisnes ni.InshaaAllah

CahayaHidup said...

salam, jika dah amik dgn ajen lain then nak tukar ajen.boleh x? minta penjelasan.tq

Cik Waniey said...

cahaya: agen tak boleh tukar

syazie90 said...

Blh tak terangkan lbh jelas g...sy berminat ni email sy amsyazie90@gmail.com
Tq

syazie90 said...

Blh tak terangkan lbh jelas g...sy berminat ni email sy amsyazie90@gmail.com
Tq

Aini Nanie said...

Salam, setahu sy, ejen boleh ditukar atas alasan ejen lama sukar dihubungi atau bermasalah sbb sy sedang menjalani proses pertukaran ejen coz ejen lama sy sampai sekrg x bg lg polisi, even almost 1 yr, n medical card pon smpai sekrg xdpt, so luckily my fren is an ejen n he willing to help me to be my new ejen walaupun he said komisen ttp pergi ke ejen lama..for me, i will never lapse my insurans, sebb insurans mmg sgt pnting, we never know for future..so nasihat sy, choose the right ejen n ati2 la sikit n to the ejen, be amanah n ikhlas dlm tlg org, jgn pk untung je..anyway, tq for the beneficial entry..good job

Cik Waniey said...

puan aini, thanks a lot for your info. memang apa yang awak cakap betul. tetapi kami di sini mmg xboleh tukar ajen. sekiranya agen lama bermasalah, automatik client kena refer terus kepada leader agen tersebut. kalau bole tukar, itu atas persetujuan agen itu sendiri (sebab perkara ini melibatkan komisen masing2). itu sy xnafikan. awak beruntung kerana agen awak adalah kawan awak and he is willing to help you and the most important thing adalah dia kenal awak. tetapi kami agak berhati2 dgn org yg kami xkenali utk membantu dalam situasi seperti awak. dalam situasi mcm ni, sy membantu client yg sy xkenali utk dptkan info terus ke prubsn. tetapi kalau client itu kawan sy, of course sy akan buat apa yg agen awak tu buat coz dia kawan sy. harap info ini dapat membantu.

Norzaihana Che Hashim said...

Maaf tanya sy ambik dua insuran kad medical AIA dan kad medical PRUBSN takaful...cth lau msuk hospital bole klim dua2 x....;-)

Norzaihana Che Hashim said...

Maaf tanya sy ambik dua insuran kad medical AIA dan kad medical PRUBSN takaful...cth lau msuk hospital bole klim dua2 x....;-)

wan muhd karim mustapa said...
This comment has been removed by the author.
aSyRaF is hullabaloo said...

mohon share

Khaidir Zakaria said...

Alhamdulillah
:)

man said...

assalam. sy ambil jgk. dan salah satu kelebihannya ialah kalu grad dgn degree 1st class... dpt claim rm2500.... sy nak tau apa prosedurnya dan syarat2nya... tq..

Cik Waniey said...

minta sesiapa yg ada pertanyaan atau berminat nak ambil utk whatsapp atau kol saya terus. kalau hantar pertanyaan dekat sini kadang2 saya xonline dan xboleh menjawab. terima kasih.

Nazifa M.Zali said...

mohon share entri cik waniey :)

Ahmad Farid Samin said...

Salam..sy nak bertanya.. kalau kite kematian ahli keluarga yg bukan pemegang polisi insurans prudential... insurans prudential ni ada bagi apa2 sumbangan tak kepada pemegang polisi... cth :anak kematian bapak.. bapak dia bkm pemegang polisi prudential...

 
Cik Waniey's Blog © Copyright 2010 | Design By Gothic Darkness |